HTML

Orrplasztikai műtét folyamata

2010.04.09. 15:04 Plasztika

:

Időtartam:

Az alkalmazott technika és a kívánt változtatás mértékétől függően változó az orrplasztika időtartama, általában 1,5 órát vesz igénybe.

Szövődmények:

Közvetlenül az orrplasztika utáni szövődmény a vérzés, duzzanat, a szem körüli véraláfutás számíthatunk, ami hat-nyolc, maximum tíz nap alatt felszívódik. Felléphet a közvetlen műtét utáni időszakban az orr pörkösödése, ez orrkenőcs használatát teszi szükségessé.

Kockázati tényezők:

Az orrplasztika késői szövődménye lehet a túlzott belső hegképződés, melynek következtében keményebb és merevebb lehet az orr. Ilyenkor szükséges lehet egy második műtét a hegek eltávolítására.

Gyógyulás:

Az orrplasztika során az orrba egy napra tampont helyeznek, amit másnap eltávolítanak. A beavatkozás végén az orrhátra általában 1 hétre – ritkábban, ferde orr esetén 2 hétre – gipszrögzítés kerül. Ajánlatos az orrplasztika után 2-3 napig felpolcolva aludni, hogy ezen duzzanatokat lehetőség szerint mérsékeljük! Nem ajánlott 2 hétig orrot fújni, erőlködni, forró és csípős, fűszeres ételeket enni, alkoholt fogyasztani. Sőt, napozni 6 hétig egyáltalán nem ajánlott! Az orrnyílások nyálkahártyáját orrkenőccsel kell kezelni A vérömlenyek felszívódási ideje kb. 2 hét, mely után az orr kissé még duzzadt marad, de lényegében már olyan külseje lesz, hogy nem kelti operált orr benyomását egy külső szemlélőben. Mivel az orr összecsontosodása 5 hétig tart, ezért fokozottan kell ügyelni, hogy ne érje nagyobb trauma. A végleges eredmény hat hónap múlva áll be. A nyílt orrplasztikával járó duzzanat 2-6 hónappal tovább tart, mint a zárt orrplasztika esetében. A gyakori jegelés és a fej emelten tartása egyeseknél csökkentheti a duzzanat mértékét és időtartamát. A műtét utáni kötés attól függ, hogy milyen nagyságú beavatkozást végeztek. Ha csak az orrcsúcsot, tehát az orr porcos részét formálták, akkor általában nem gipszelnek. Amennyiben a csontos vázat is átalakították, (púp eltávolítása, keskenyítés) gipszrögzítést alkalmaznak. Munkaképességét 14-21 nap múlva nyeri vissza a beteg.

Eredmény:

Amennyiben az orrplasztikát az orrsövény-ferdüléssel kombinálják, úgy a légzésfunkció javulása várható. Az orr végleges formája csak hónapok (max. 1 év) alatt alakul ki, mivel ahhoz, hogy a bőr idomuljon az alatta megváltozott csontos – porcos vázhoz, hosszú időre van szükség. Az orr végleges formájának kialakulását plasztikai műtéttel csak kb. 80 %-ban lehet biztosítani. A maradék 20 % függ a műtét utáni időszakban a szervezet saját reakcióitól (hegesedés). Ennek megfelelően, amennyiben az orrplasztika után a megfelelő idő elteltével nem a kívánt eredmény jön létre, úgy esetleg második műtét válhat szükségessé minimum 6-12 hónap után.

Szólj hozzá!

Címkék: orr orrműtét orrplasztika

A bejegyzés trackback címe:

https://orrplasztika.blog.hu/api/trackback/id/tr161907450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása